Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch ile bir araya gelerek, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesi için görüşmelere başlandığını duyurdu.
Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda mevcut STA’nın ticaret hacmine önemli katkılar sağladığı belirtilirken, 2023 itibarıyla Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı doğrudan yatırımın 4,9 milyar dolar olduğu ve İngiltere’nin Türkiye’ye yatırımının 8,6 milyar doları aştığı vurgulandı.
Bolat, güncellenen bir STA’nın her iki ülkenin ekonomik yapısına daha uygun olacağını ve ticaretin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, müzakerelerin ilerleyen dönemde genişletilmesinin beklendiğini belirtti. Güncellenmiş anlaşmanın hizmet ticareti, yatırımlar ve tarım gibi alanları kapsamını genişletmesi hedefleniyor.
STA’nın güncellenmesiyle Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki iş birliği ve diyalog imkanlarının genişletilmesi hedeflenirken, her iki ülkedeki iş dünyası için daha güçlü ve kapsamlı bir hukuki zemin oluşturulması planlanıyor.
Birleşik Krallık, Türkiye’nin en büyük dördüncü ihracat pazarı konumunda bulunurken, 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 19 milyar dolara ulaşmıştı. Güncellenen STA ile ticaretin daha da artırılması ve çeşitlendirilmesi hedefleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]