Filistinliler sevdiklerini hastane bahçeleri, parklar ve mezarlığa dönüştürülen yol kenarlarında son yolculuğuna uğurluyor. Gazzelilerin, İsrail ordusunun işgal ettiği bölgelerdeki mezarlıklara erişim sağlamakta güçlük çektiği biliniyor.
Abdulkerim Alliva gibi birçok Filistinli, İsrail saldırılarında sevdiklerini yitirdi. Alliva, Gazze kentindeki bir hastanenin avlusunda, hastane personeli ve çevredekilerin katılımıyla oğullarını tek mezara toprağa verdi.
Gazze’de mezar yeri sıkıntısı yaşanıyor ve birçok aile, sevdiklerini eski mezarları açarak veya tek mezara birden fazla cenaze koyarak defnetmek zorunda kalıyor. Vakıflar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre, bir mezara altı cenaze gömülmeye başlandığı belirtiliyor.
Gazze Şeridi’nde hayatta kalanlar, İsrail saldırıları ve ablukası altında yaşam mücadelesi veriyor. Ölenler için ise mezarlık, kefen, yıkama gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Yardım kuruluşları, temel malzemelerin tükenmesi sebebiyle cenaze işlemlerinin durma riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med) raporlarına göre, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere uyguladığı sıkı askeri denetim altında, mahkumların tutulduğu toplama kampı benzeri politikaların insan haklarını ihlal ettiği vurgulanıyor. İsrail’in Gazze’deki evleri yok etmesi ve bölgenin nüfus yoğunluğunu artırması eleştirilerin odağında.
Bu haberde, Filistinlilerin mezarlık sorunlarına ve yaşadıkları zorluklara odaklanıyor. İsrail’in Gazze’deki politikaları ve insan hakları ihlalleri de dikkat çekici bir şekilde ele alınıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]