İran devlet televizyonu, ABD ile yürütülen gayriresmi mutabakat taslağında ABD güçlerinin İran çevresinden çekilmesi ve deniz ablukasının kaldırılması gibi maddelerin yer aldığını iddia etti. Beyaz Saray ise bu raporu “doğru değil ve tamamen uydurma” olarak nitelendirerek iddiaları yalanladı. Bu gelişme, ABD ile İran arasındaki gerilimin ve müzakerelerin seyrine dair soru işaretleri oluşturdu.
İran devlet televizyonunun duyurduğu taslakta, ABD askeri güçlerinin İran çevresinden çekilmesi ve deniz ablukasının kaldırılması maddelerinin yer aldığı belirtildi. Bu taslağa göre Tahran’ın, Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemi sayısını bir ay içinde savaş öncesi seviyelere çıkarmayı taahhüt ettiği aktarıldı.
Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, Washington ile Tahran arasında Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması karşılığında ABD’nin deniz ablukasını kaldırmasının öngörüldüğünü bildirdi. Ancak yetkililer, taraflar arasında imzalanmış nihai bir anlaşmanın henüz bulunmadığını vurguladı.
Axios’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, anlaşmanın henüz kesinleşmediğini ancak birkaç gün içinde sonuç alınabileceğini belirtti. Aynı yetkili, sürecin bozulma ihtimalinin de bulunduğunu ve taslağın Hürmüz Boğazı’nın açılması karşılığında ABD deniz ablukasının kaldırılmasını içerdiğini aktardı.
Beyaz Saray, İran devlet televizyonunun bu iddialarını kesin bir dille yalanladı. Yapılan açıklamada, “İran medyasının kontrolündeki medyanın mutabakat zaptı hakkındaki raporu doğru değil ve tamamen uydurma” ifadeleri kullanıldı.
ABD Başkanı Donald Trump ise anlaşma konusunda acele edilmeyeceği mesajını kamuoyuna duyurdu. Reuters’ın aktardığına göre Trump, İran’la anlaşma sağlanıp imzalanana kadar ABD ablukasının yürürlükte kalacağını belirtti. Tarafların nükleer program, yaptırımlar, dondurulmuş fonlar ve Lübnan’daki savaş gibi başlıklarda hala ayrıştığı da aynı haberde vurgulandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]