İran Dışişleri Bakanı Said Hatipzadeh, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken, ülkenin dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılmasının ardından belirli ürünlerin satın alımında kullanılacağı yönündeki iddialara açıklık getirdi. Hatipzadeh, dondurulmuş varlıklarla ilgili herhangi bir sınırlamanın olmadığını vurgulayarak, bu varlıkların ülkenin çıkarları doğrultusunda kullanılacağını belirtti.
Bakan Hatipzadeh, İsviçre’de gerçekleştirilen görüşmelerde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ile bir araya gelinmediğini ve UAEA’nın ABD-İsrail saldırılarında zarar gören nükleer tesislerinde denetim başlatma planının olmadığını ifade etti. Ayrıca, ABD’nin mutabakat metnindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda İran’ın da karşılıklı olarak yükümlülüklerini yerine getireceğini vurguladı.
Nükleer meseleler ve yaptırımların kaldırılması konusundaki müzakerelerde öncelikle mutabakat metninde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Hatipzadeh, İran’ın savunma kapasitesi ve füze programının müzakerelerde hiçbir zaman gündeme gelmediğini ve gelecekte de konu olmayacağını belirtti.
İran ile ABD arasında Katar ve Pakistan’ın arabuluculuğunda İsviçre’de gerçekleştirilen mutabakat zaptı görüşmelerinin ilk turu 21 Haziran’da tamamlandı. Müzakerelerde, imzalanan 14 maddelik mutabakat zaptının teknik detayları ele alındı. Arabulucu ülkelerin ortak açıklamasında tarafların, mutabakat zaptı doğrultusunda siyasi yönleri denetlemek üzere üst düzey bir komite kurulması konusunda anlaştıkları belirtildi. Tarafların nihai anlaşmaya ulaşabilmek için 60 gün içinde bir yol haritası üzerinde anlaştığı ifade edildi. Teknik müzakerelerin ardından yaptırımların kaldırılması, nükleer konular, yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma konularında çalışma gruplarının kurulmasına karar verildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]