İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya yaklaşık 50 binden fazla Fas uyruklu kişinin deniz ve kara yoluyla giriş yapması, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ‘işgal’ olarak nitelendirildi. Trump, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, bu durumun olası sonuçlarına dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, 80 bin nüfuslu Ceuta’ya yaklaşık 50 bin Fas uyruklu kişi giriş yaptı. İspanya hükümeti, bu geçişler sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 67’ye yükseldiğini duyurdu. Ölümlerin boğulma ve Tarajal dalgakıranını geçmeye çalışırken yaşanan izdiham sonucu meydana geldiği belirtildi.
Yaklaşık 50-60 bin düzensiz göçmenin sınırı aşarak Ceuta’ya girmesi üzerine, yerel saatle 07.50’de 500 metre uzunluğunda yüzer bariyer kurulmaya başlandı. İspanyol makamları, göçmenlerin 48 bin 300’ünün 48 saat içinde sınırdan geri gönderildiğini açıkladı.
Ceuta Belediye Başkanı Juan Jesus Vivas, 84 bin nüfuslu şehirdeki durumun normale dönmediğini belirtti. Vivas, “Sınırda yaşanan olay nedeniyle bu şehirde hayat altüst oldu. İnsanların geri dönüşü tatmin edici bir şekilde başladı, ancak sürecin tamamlanması gerekiyor. Şehir henüz normale dönmedi” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Ceuta’daki görüntülere ilişkin yaptığı değerlendirmede, durumu ‘tam anlamıyla bir işgal’ olarak tanımladı. Trump, olası siyasi sonuçlara da değinerek, “Eğer Cumhuriyetçiler seçilmezse yaklaşan ara seçimlerden sonra bizim de başımıza tam olarak bu gelecek, hatta daha da kötüsü” şeklinde konuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]