İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor

Goldman Sachs, insansı robot pazarına ilişkin 2035 yılı tahminini altı kat artırarak 6 milyar dolardan 38 milyar dolara yükseltti. Bankanın araştırma ekibi, modellerin kendi kendilerine öğrenmesini sağlayan uçtan uca yapay zeka eğitimini, manuel mühendislik gerektirmeyen bir şekilde gerçekleştirebilen robotlar için önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Goldman Sachs, 2030 yılına kadar endüstriyel kullanım amaçlı 250 binden fazla insansı robot sevkiyatı yapılacağını öngörüyor.

SoftBank CEO’su Masayoshi Son ise fiziksel yapay zekayı merkeze alan insansı ve endüstriyel robotik alanının geleceğin trilyon dolarlık şirketlerini ortaya çıkaracağını belirtti. Ticari kullanımda ilk adımlar atılmaya başlandı ve insansı robotlar üretim hatlarında aktif rol almaya başladı. Örneğin, Agility Robotics tarafından geliştirilen “Digit” adlı robot, bir lojistik tesisinde 100 binden fazla taşıma işlemini başarıyla gerçekleştirdi ve Toyota’nın Kanada fabrikasında parça lojistiğini yönetmek üzere hizmet vermeye başladı. Benzer şekilde, Boston Dynamics’in elektrikli “Atlas” modeli de Hyundai fabrikasında araç parçalarını ayıklamak için kullanılmaya başlandı.

Sektördeki maliyet düşüşü, üretim tekniklerindeki değişikliklerin yanı sıra yazılım mimarisindeki ilerlemeler sayesinde gerçekleşiyor. Önde gelen şirketler, simülasyondan gerçeğe aktarım adı verilen bir eğitim yöntemini benimseyerek robotların davranışlarını sanal ortamda öğretip fiziksel donanıma aktarıyor. Bu sayede ticari insansı robot fiyatları düşüş gösteriyor ve robotlar kiralama modeliyle daha erişilebilir hale geliyor.

Çin’in insansı robot üretimindeki liderliği göz önüne alındığında, analistler ABD’nin bu alandaki rekabet gücünü artırmak için çaba harcadığını belirtiyor. Ancak Çinli üreticilerin pazar hakimiyeti beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Unitree Robotics’in bazı güvenlik sorunlarıyla karşılaşması ve ABD Kongresi’nin konuyla ilgili adımlar atması, sektördeki güvenlik endişelerini artırmış durumda.

Mevcut teknik zorluklara ve yasal boşluklara rağmen, insansı robotların geniş çapta kullanımı için çalışmalar devam ediyor. Uzmanlar, robotların farklı nesneleri hassas bir şekilde kavraması ve çeşitli ortamlarda başarılı olabilmesi için daha fazla gelişme gerektiğini belirtiyor. İnsansı robotların iş gücü üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulmalı ve gelecekteki otomasyonun yaratacağı yeni iş rolleri üzerine çalışmalar derinleştirilmelidir. 2026 yılı, ticari insansı robotların yaygınlaşmaya başladığı bir dönem olarak kabul ediliyor ve sektördeki gelişmeler yakından takip edilmelidir.

Benzer Haberler
NASA, Mars yörüngesinde 11 yıldan fazla araştırmalar yapan MAVEN misyonunu sonlandırdı
NASA, Mars yörüngesinde 11 yıldan fazla araştırmalar yapan MAVEN misyonunu sonlandırdı
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor
İran savaşı Japonya’da plastik poşet krizi başlattı
İran savaşı Japonya’da plastik poşet krizi başlattı
NASA, Mars uzay aracı MAVEN’ın misyonunun sona erdiğini duyurdu
NASA, Mars uzay aracı MAVEN’ın misyonunun sona erdiğini duyurdu
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ve ABD’li Rubio Washington’da İlişkileri Değerlendirdi
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ve ABD’li Rubio Washington’da İlişkileri Değerlendirdi
Dünyanın dört bir yanındaki savaşların yükünü en fazla çocuklar çekiyor
Dünyanın dört bir yanındaki savaşların yükünü en fazla çocuklar çekiyor
Haberin Zirvedeki Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları ZİRVE HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması