İsrail, 37 Uluslararası Kuruluşun Faaliyetlerini Engelliyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İsrail, 37 Uluslararası Kuruluşun Faaliyetlerini Engelliyor

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Gazze’de uluslararası kuruluşların kayıt mekanizmasının yürürlüğe girmesinin ardından, 37 uluslararası kuruluşun faaliyet göstermesi engellenmeye başlandı. Diaspora İşleri ve Antisemitizmle Mücadele Bakanlığı’nın başkanlığında, birçok bakanlıktan oluşan ortak bir ekip tarafından yürütülen lisans iptalleri kapsamında aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) da bulunduğu 10’dan fazla uluslararası kuruluşa resmi yazılar gönderildi.

Söz konusu yazılarda, çalışma lisanslarının 1 Ocak itibarıyla iptal edildiği ve kuruluşların faaliyetlerini 1 Mart’a kadar sonlandırmaları gerektiği belirtilmişti. İsrail gazetesi Haaretz’in kasım ayında yayımladığı habere göre, İsrail’in uluslararası yardım kuruluşlarının lisanslarını iptal etme kararı tamamen siyasi nedenlere dayanıyor. Diaspora İşleri ve Antisemitizmle Mücadele Bakanlığının, “İsrail’i Yahudi ve demokratik bir devlet olarak kabul etmemek” ya da “İsrail’i gayrimeşru göstermeye çalışmak” gibi gerekçelerle uluslararası kuruluşların çalışma başvurularını reddetme veya lisanslarını iptal etme konusunda geniş yetkilere sahip olduğuna işaret edildi.

İsrail, uygulamaya girecek yeni uluslararası sivil toplum kuruluşu (STK) yasası kapsamında ülkede kaydını yenilemeyen kuruluşların 1 Ocak itibarıyla faaliyetlerinin sonlanacağını, 1 Mart itibarıyla da ülkeyi terk etmeleri gerektiğini duyurmuştu. İsrail’in Mart 2025’te kabul ettiği yasaya göre, bölgede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının lisanslarını yenilemesi ve bunu yaparken de tüm Filistinli çalışanlarının kimlik bilgilerini “güvenlik soruşturması için” sunması isteniyor.

Uluslararası yardım kuruluşları ise İsrail’in bu listeleri, kişisel verilerin korunması prensibine aykırı şekilde keyfi kullanabileceği endişesini vurguluyor. Lisansları iptal edilen uluslararası yardım kuruluşları, İsrail ve işgali altındaki Doğu Kudüs’teki ofislerini kapatmak zorunda kalacak, Gazze’ye herhangi bir uluslararası uzman, doktor ya da insani yardım da gönderemeyecek. İsrail’in yeni düzenlemesiyle MSF, Oxfam, Norveç Mülteci Konseyi (NRC), Caritas, CARE, International Rescue Committee (IRC) gibi çok sayıda yardım kuruluşunun faaliyetlerinin durdurulacağı aktarılıyor.

Benzer Haberler
Monaco Kulübü, Teknik Direktör Sorunundan Dolayı Para Cezaları Ödüyor
Monaco Kulübü, Teknik Direktör Sorunundan Dolayı Para Cezaları Ödüyor
BM Genel Sekreteri ve ABD Arasında Borç Konusunda Görüşmeler Devam Ediyor
BM Genel Sekreteri ve ABD Arasında Borç Konusunda Görüşmeler Devam Ediyor
İsrail Ordusu Filistinli Gazeteciyi Gözaltına Aldı
İsrail Ordusu Filistinli Gazeteciyi Gözaltına Aldı
Endonezya Askerlerini Gazze’ye Gönderme Planı
Endonezya Askerlerini Gazze’ye Gönderme Planı
Jeffrey Epstein’in Enerji Dünyasındaki Nüfuz Ağı
Jeffrey Epstein’in Enerji Dünyasındaki Nüfuz Ağı
İsrail’in Ateşkes İhlalleri Gazze’de Devam Ediyor
İsrail’in Ateşkes İhlalleri Gazze’de Devam Ediyor
Haberin Zirvedeki Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları ZİRVE HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması