Microsoft’un mevcut ve eski çalışanları, aktivistler ve bölge halkından oluşan bir grup, Washington eyaletindeki Microsoft genel merkezinin önünde protesto düzenledi.
Protestocular, “No Azure for Apartheid (Apartheid için açık gün yok)” adını verdikleri grupla birlikte çadır kurarak pankartlar açtılar. Şirket binasına “Şehit Filistinli Çocuklar Plazası” yazılı pankart asan grup, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda çadır kurdukları alanı “Özgürleştirilmiş Alan” olarak tanımladılar.
Protesto alanında bir masa kuran grup, Microsoft yöneticilerini katılmaya teşvik ederken, şirketten İsrail ordusu ile olan anlaşmalarını iptal etmelerini istedi. Protestocular, yayınladıkları basın bildirisinde, “Son 22 ayda Microsoft tabanlı toplu izleme silahının Gazze’de Filistinlilere karşı kullanıldığını” belirtti.
Microsoft çalışanları daha önce de şirketin İsrail’e sağladığı hizmetlere tepki göstermişti. Microsoft AI’ın üst düzey yöneticisi Mustafa Süleyman’ın bir konuşması sırasında protesto eden çalışanlar, şirketin İsrail ile yaptığı anlaşmaları eleştirmişti. Associated Press’in 2025 başlarında yaptığı araştırma ise Microsoft ve OpenAI’ın yapay zeka modellerinin İsrail askeri programında kullanıldığını ortaya koymuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]