Tell MAMA ‘nın 2012 yılından bu yana hazırladığı Müslüman karşıtı saldırıları ele alan yıllık rapor, “Müslüman karşıtı nefretin yeni kuralı” başlığıyla yayımlandı. Rapora göre, 2012-2022 yılları arasında 20 binin üzerinde Müslüman karşıtı nefret suçu ihbarı alan Tell MAMA, son iki yılda ise 10 bin 719 ihbar aldı. Geçen yıl ise rekor kırılarak 6 bin 313 ihbarla en yüksek seviyeye ulaşıldı. Bu sayı, 2022’ye kıyasla yüzde 165’lik bir artışı temsil etti.
Raporda belirtilene göre, Müslüman karşıtı nefret suçu ihbarlarında doğrulananların sayısı da artış gösterdi. Geçen yıl işlendiği bildirilen 5 bin 837 suçtan 3 bin 530’u günlük yaşamda gerçekleşti. Günlük yaşamda gerçekleşen nefret suçu sayısında 2024’e kadar yüzde 2 bin 253’lük bir artış kaydedildi.
Tell MAMA’nın verilerine göre, İngiltere’de Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının artışında internetin rolü büyük. Özellikle İsrail’in Gazze saldırılarının başladığı orisbet giriş 7 Ekim 2023 ve Southport’ta 29 Temmuz 2024’teki saldırılar, dönüm noktaları oldu. İnternet ortamında Müslümanlara yönelik saldırıların sayısı 2022’ye göre yüzde 288 artarak 2 bin 307’ye yükseldi.
Özellikle sosyal medyada Müslümanların en çok hedef alındığı platform, rapora göre X oldu. Bunun yanı sıra TikTok ve Facebook da Müslüman karşıtı nefret suçlarının işlendiği platformlar arasında yer aldı.
Raporda, eğitim kurumlarından iş yerlerine kadar geniş kapsamlı önlemler alınması gerektiği belirtildi. Eğitim kurumları çalışanlarına Müslüman karşıtı nefret suçları konusunda eğitim verilmesi, şikayet süreçlerinin şeffaf ve adil yürütülmesi önerilirken, iş yerlerinde farkındalık yaratma ve empatiyi geliştirme vurgulandı. Ayrıca, internet ortamında denetimin önemine ve daha etkili mekanizmaların geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]