ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamalarda, İran’ın 7 günlük ateşkes teklifini reddettiğini bildirdi. Trump, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma girişimleri nedeniyle uygulanan ablukayla finansal olarak zor durumda kaldığını belirtti.
Bir gazetecinin “Ara seçimlerden sonra İran’ı vuracak mısınız?” sorusuna yanıt veren Trump, “Onların önerdiği teklifi reddediyorum. Hürmüz’ü bir an önce açmak için anlaşma yapmak istiyorlar, çünkü çok fena yeniliyorlar.” dedi. İran’ın kendi önerisinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Trump, ülkenin ekonomik olarak zorlanmasının nedeninin kendi politikaları olduğunu savundu.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmeye değinen Trump, Tayvan ve yapay zeka konularının gündeme geldiğini söyledi. Şi’nin yapay zekanın adını “süper zeka” olarak değiştirme fikrini olumlu karşıladığını belirten Trump, ABD’nin bu alanda geri adım atmayacağını ifade etti.
Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin ise Trump, hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir anlaşmaya varmasını umduğunu dile getirdi. Sert kış gelmeden bir çözüm bulunmasını temenni eden Trump, Zelenskiy ile Patriot meselesini de görüştüğünü ve her iki liderin de konuya olumlu yaklaştığını aktardı.
Trump, Küba’ya yönelik olası bir askeri operasyon iddialarını da reddederek, Küba ile anlaşmak istediklerini ve halka açmayı hedeflediklerini belirtti. Askeri bir müdahaleye gerek duyulmayacağını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]