Prof. Dr. İhsan Gürsel’den KORTUP Projesi ve Aşı Çalışmaları İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi kapsamında yaptığı açıklamada, KORTUP’un aşıyla ilgilenen bilim insanlarıyla yeni gençler yetiştirmeyi ve aşı bilimi teknolojilerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. KORTUP projesinin, bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştirmek için…
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi kapsamında yaptığı açıklamada, KORTUP’un aşıyla ilgilenen bilim insanlarıyla yeni gençler yetiştirmeyi ve aşı bilimi teknolojilerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. KORTUP projesinin, bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştirmek için yola çıktığını vurgulayan Gürsel, projenin 4 yıllık bir süreç olduğunu ve şu ana kadar 9 üniversitenin dahil olduğu ulusal bir proje olduğunu açıkladı.
Gürsel, KORTUP çerçevesinde üzerinde çalıştıkları aşılardan birinin menenjit aşısı olduğunu ve Leishmania (Şark çıbanı) ile Kovid-19’a karşı da çalışmalar yaptıklarını belirtti. Türkiye’de kullanılan menenjit aşılarıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini ve bu aşıları tek bir kapsayıcı aşıya dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, KORTUP projesiyle evrensel bir iskelet üzerine bağlanacak aşılarla yeni patojenlere karşı da aşılar geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ise Türk bilim insanlarının Kovid-19 döneminde aşı geliştirebileceğini gösterdiğini vurgulayarak, KORTUP projesiyle aşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Erganiş, yoğun bakım hastaları için Klebsiella (bakteri aşısı) ve tavuklarda görülen Influenza H9N2 virüsüne yönelik çalışmaların da devam ettiğini açıkladı.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi öncülüğünde yürütülen KORTUP projesi, Türkiye’nin aşı ve biyotıp alanındaki gelişimine büyük katkı sağlayacak önemli bir adımdır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]